* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ελπίδα, Αγάπη,Υγεία, Ειρήνη…ΔΥΝΑΜΗ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Καλημέρα σας ................................ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018* ........
Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος, σύμβουλος έκδοσης της εφημ. "Αρκαδικό Βήμα" * ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: arkadikovima@gmail.com *

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στη I.Μονή Καλτεζών Αρκαδίας κατά τον εορτασμό της Επετείου της Πρώτης Εθνοσυνέλευσης της Πελοποννησιακής Γερουσίας (1821)


Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών (Εν.Ε.Λ.)
(Είναι το κορυφαίο, αρχαιότερο και εγκυρότερο λογοτεχνικό σωματείο της χώρας)


Συμμετείχαν πολλοί Κρήτες και απότισαν φόρο τιμής,
προσδίδοντας πανελλήνια διάσταση στο ιστορικό γεγονός



Ρεπορτάζ Βασιλείου Κων/ντή Σχίζα
Εκδότη – Δημοσιογράφου
ΣΕΡΒΑΙΟΥ




Στα πλαίσια των, υψηλού επιπέδου, πνευματικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί στην ελληνική περιφέρεια, το αρχαιότερο και εγκυρότερο λογοτεχνικό σωματείο της χώρας, η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών (Εν.Ε.Λ.), οργάνωσε προσκυνηματική εκδρομή στις 29 Μαΐου 2011 στην Ι. Μονή Καλτεζών της Αρκαδίας.
Συμμετείχαν έτσι οι εκδρομείς λογοτέχνες στον επετειακό εορτασμό της Πρώτης Εθνοσυνέλευσης της Πελοποννησιακής Γερουσίας, η οποία συνήλθε στο ιστορικό μοναστήρι στις 26 Μαΐου 1821, στην αρχή δηλαδή του Μεγάλου Ξεσηκωμού του Γένους.


Η Μοναχή Αικατερίνα, ξενάγησε τα μέλη της Εν.Ε.Λ.

Στους εκδρομείς συμμετείχαν και Κρήτες λογοτέχνες απόδημοι του λεκανοπεδίου της Αττικής και άλλοι προερχόμενοι από την Κρήτη, οι οποίοι ήλθαν γι’ αυτό το σκοπό από το νησί. Απέδωσαν φόρο τιμής στους εθνεγέρτες προγόνους μας, θεωρώντας στη συνείδησή τους ότι το ιστορικό γεγονός και η γιορτή στη Μονή των Καλτεζών πρέπει να έχουν πανελλήνια διάσταση και να μην περιορίζονται στα στενά όρια της Αρκαδίας.
Η συμμετοχή της Εν.Ε.Λ. στην επετειακή εκδήλωση στις Καλτεζές, φόρτισε με πατριωτικά συναισθήματα την ατμόσφαιρα, τα οποία εκφράστηκαν με την πλήρη ικανοποίηση και ευχαρίστηση από την Καθηγουμένη Γερόντισσα Βερονίκη Μοναχή και την φιλοξενία των άλλων Μοναχών και ιδιαίτερα της Μοναχής Αικατερίνας, η οποία σημειωθήτω είναι επίλεκτο και βραβευμένο μέλος της Εν.Ε.Λ.
Οι λογοτέχνες εισήλθαν στο μοναστήρι με προπομπό τη σημαία (γαλανόλευκη), φέρουσα το ειδικό έμβλημα της Ένωσής τους.

Μετά τη Θεία Λειτουργία και την Επιμνημόσυνη Δέηση, τελέστηκε στον περίβολο του ναού, όπου υπάρχει στήλη ηρώων, επίσημη Δοξολογία από τον Σεβ. Μητρ. Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρο και τη συνοδεία ιερέων. Έγινε κατόπιν, κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων.


Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρόεδρος της Εν.Ε.Λ. Λευτέρης Τζόκας, ο οποίος με γλαφυρό και ολοκληρωμένο εντυπωσιακό λόγο, είπε μεταξύ άλλων: «…Γιορτάζουμε σήμερα, την 29η Μαΐου 2011, μαζί με την ιστορική επέτειο της Συγκρότησης της «Πελοποννησιακής Γερουσίας», 190 χρόνια μετά από την 26η Μαΐου 1821, στον ιερό και ιστορικό χώρο αυτό και την Άλωση της Πόλης, καθώς πέρασαν 558 χρόνια από τότε. Η σπαρακτική, συγκλονιστική και διαπεραστική φωνή «Εάλω η Πόλις!» ακούγεται και σήμερα από τα Κάστρα της Ρωμιοσύνης. Συναντηθήκαμε στον καθαγιασμένο τόπο της Ι. Μονής Καλτεζών, που έγινε συνάθροιση έντιμων προκρίτων, πρωταγωνιστών της Εθνικής μας Ιδέας και υποστάσεως να τιμήσουμε τη συγκρότηση της «Πελοποννησιακής Γερουσίας», την πρώτη Κυβέρνηση του επαναστατημένου έθνους… Φωτεινός Φάρος της Ορθοδοξίας και του έθνους στέκεται η Ι. Μονή Καλτεζών κι από δω στέλνουμε την εθνική προσευχή μας για βαθύτερη συνείδηση της Ιστορικής πορείας της φυλής μας και οφείλουμε να τιμούμε με μεγαλοπρέπεια και πατριωτική έξαρση τους πρωταγωνιστές…». Και κατέληξε: «Πρέπει να έχουμε φωτισμένη τη συνείδηση και τη σκέψη μας τη μεγάλη Μέρα της 26ης Μαΐου 1821, που έγινε το κράτος των Ελλήνων στην Ι. Μονή Καλτεζών, για να δυναμώσει και να σφυρηλατήσει την Ελληνική ψυχή…»
Ακολούθησαν απαγγελίες ιστορικών ποιημάτων από μαθητές και, με εντυπωσιακή απόδοση, από τη λογοτέχνιδα δασκάλα Ελένη Μανιωράκη, που πήγε στις Καλτεζές από το Ηράκλειο της Κρήτης.
Στην επετειακή γιορτή την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και την Περιφέρεια Πελλοπονήσσου ο αντιπεριφερειάρχης Ευάγγελος Γιαννακούρας. Παρέστησαν επίσης, ο δήμαρχος Τρίπολης Ιωάννης Σμηρνιωτάκης, οι αντιδήμαρχοι Κώστας Καλούμης, Σάββας Σαββάκης, Κων/νος Κατσαφάνας, ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγ. Βλασσόπουλος, ο πρόεδρος του Τ.Δ. Καλτεζών Σταύρος Γκέσουσας και κυρίως εκατοντάδες επισκέπτες, οι οποίοι τίμησαν την ιστορική επέτειο.
Για την επιτυχία της εκδήλωσης, ήταν μεγάλη η προετοιμασία από τον Πατριωτικό Σύλλογο «Η Ι. Μονή Καλτεζών – ο Αγ. Νικόλαος» και ιδία η άοκνη προσπάθεια από τον Βασίλη Κανατά, ο οποίος είναι μέλος της Εν. Ε. Λ.



Φωτο         ΛΕΖΑΝΤΕΣ  ΦΡΒΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

98C149 = Μέλη της Εν. Ε. Λ. στον περίβολο του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου της Ι. Μονής Καλτεζών. Στο μέσον ο Σεβ. Μητρ. Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος.

98C150 =  Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρόεδρος της Εν.Ε.Λ. Λευτέρης Τζόκας.

98C151 = 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου