* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ελπίδα, Αγάπη,Υγεία, Ειρήνη…ΔΥΝΑΜΗ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Καλημέρα σας ................................ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018* ........
Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος, σύμβουλος έκδοσης της εφημ. "Αρκαδικό Βήμα" * ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: arkadikovima@gmail.com *

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Εκκλησιές & Μοναστήρια στην Αρκαδία


Θρησκευτικός και περιηγητικός τουρισμός στην Αρκαδία....

Καντήλια
Καντήλια σε Αρκαδικό Μοναστήρι


Τα μοναστήρια και οι εκκλησίες της Αρκαδίας, πέρα από θρησκευτικούς προορισμούς, αποτελούν λίκνα πολιτισμού, όπου η λατρευτική τέχνη φτάνει στο απόγειό της με εξαίρετα δείγματα αρχιτεκτονικής, αγιογραφίας, ξυλογλυπτικής κλπ. 
Γνωρίστε το μεγαλείο της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης των Αρκάδων, σε μια περιήγηση στις Μονές του Λούσιου (το λεγόμενο "Άγιο Όρος της Πελοποννήσου"), στην Αγία Θεοδώρα Βάστα και στη Μονή Μαλεβής.

1η ημέρα


ΑΘΗΝΑ-ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ-ΜΟΝΕΣ ΛΟΥΣΙΟΥ-ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ-ΤΡΙΠΟΛΗ

Επιβίβαση στο λεωφορείο στην Αθήνα και αναχώρηση για την Αρκαδία.
Μονές Λούσιου
Πρώτη στάση η Δημητσάνα, έδρα της Ιερατικής Σχολής.
Η Δημητσάνα είναι γενέτειρα του Εθνομάρτυρα Γρηγορίου του Ε' και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, των οποίων τα σπίτια διασώζονται ως σήμερα. Η Ιερατική Σχολή της Δημητσάνας έχει επιμορφώσει συνολικά, τέσσερις Πατριάρχες και δύο Οικουμενικούς Πατριάρχες, της Χριστιανικής Ορθοδοξίας.
Η οικία του Γρηγορίου του Ε΄, έχει μετατραπεί σ' Εκκλησιαστικό Μουσείο, το οποίο και θα επισκεφθούμε.
Μετά από ένα διάλειμμα για φαγητό θα επισκεφθούμε τη Μονή Φιλοσόφου.
Οι ιστορικές μονές του Λούσιου (Προδρόμου, Φιλοσόφου, Αιμυαλών και Καλαμίου), κρέμονται κυριολεκτικά πάνω στα βράχια του φαραγγιού.
Ασκηταριό
Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την ιστορική Στεμνίτσα.
Περιδιαβαίνοντας στα γραφικά καλντερίμια της πόλης, συναντά κανείς πλήθος βυζαντινών ναών, όπως τον πανέμορφο ναό με περίβολο, της Παναγιάς της Μπαφέρως. 
Άφιξη στην Τρίπολη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο για διανυκτέρευση. 


2η ημέρα


ΤΡΙΠΟΛΗ-ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΤΑ-ΛΕΟΝΤΑΡΙ-ΜΟΝΗ ΜΠΟΥΡΑ-ΤΡΙΠΟΛΗ

Πρωϊνό και επιβίβαση στο λεωφορείο γι' αναχώρηση. Προορισμός μας η φημισμένη εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας του Βάστα. Η ιστορία της Αγίας Θεοδώρας είναι συγκλονιστική και παραπέμπει στην Ιωάννα της Λωραίνης (γνωστή και ως Ζαν ντ' Αρκ).
Αγία Θεοδώρα Βάστα
Στην Βυζαντινή Εποχή κατά την οποία έζησε η Αγία, κάθε οικογένεια έπρεπε να συνεισφέρει από έναν άνδρα για το στρατό ή να εκμισθώσει ένα μισθοφόρο άντρα για να την εκπροσωπήσει. Επειδή η οικογένειά της ήταν φτωχή και δεν είχε αρσενικούς εκπροσώπους, η Θεοδώρα μεταμφιέσθηκε σε άντρα και κατατάχθηκε στο στρατό!
Στην αρχή "ο νεαρός στρατιώτης" διακρίθηκε για την αρετή και την τόλμη του, ώσπου μια νεαρή κοπέλα τον ερωτεύτηκε σφόδρα. Επειδή η Θεοδώρα δεν ανταποκρινόταν στον έρωτα αυτό, η κοπέλα κατήγγειλε στους ανώτερους αξιωματικούς ότι η Θεοδώρα ασέλγυσε σε βάρος της και την κατέστησε έγκυο...
Έτσι η Θεοδώρα καταδικάστηκε σε θάνατο. Λίγο πριν ξεψυχήσει, ψιθύρισε μια προσευχή: "το σώμα μου να γίνει ναός, το αίμα μου νερό και τα μαλλιά μου δέντρα". Κι έτσι έγινε...!
Στον τόπο που ξεψύχησε η Αγία Θεοδώρα, βρίσκεται σήμερα το μικρό εκκλησσάκι, στην οροφή του οποίου βρίσκονται δεκαεπτά πανύψηλες δρυς. Οι ρίζες των δέντρων δεν είναι ιδιαίτερα εμφανείς ούτε στο ταβάνι του ναού, ούτε στα πλευρικά τοιχώματά του. Κάτω δε από το ναό, αναβλύζει άφθονο δροσερό νερό, που καταλήγει σε ποτάμι.
Αφού επισκεφθούμε το περιώνυμο εκκλησάκι θα δροσιστούμε στη σκιά των πλατάνων, τρώγοντας δίπλα σ' έναν παλιό νερόμυλο που λειτουργεί ακόμη και εν συνεχεία θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο.
Άγιοι Απόστολοι
Επόμενη στάση το Λεοντάρι Φαλαισίας, παλιό Δεσποτάτο του Μυστρά.
Εκεί βρίσκεται ο Βυζαντινός Ναός των Αγίων Αποστόλων του 14ου αι, που θεωρείται ένα αριστούργημα της βυζαντινής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.Ήταν διακοσμημένος αρχικά με τοιχογραφίες πολύ καλής Παλαιολόγειας τέχνης του 14ου αιώνα, που σήμερα καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από μεταγενέστερα επιχρίσματα. Μην ξεχάσετε να δείτε το κομψό μαρμάρινο τέμπλο βυζαντινού ρυθμού καθώς και το πολύχρωμο ψηφιδωτό δάπεδο.
Κοντά στο Λεοντάρι βρίσκεται και η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η ίδρυση της οποίας ανάγεται στον 12ο αιώνα.
Στον περιποιημένο από τις μοναχές αυλόγυρο της μονής, θα επισκεφθούμε την εκκλησία του Αγίου Αλεξίου, τους Ναούς των Αγίων Αναργύρων, Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης και το διώροφο κτήριο που στεγάζει τα κελιά, τα εργαστήρια και τη βιβλιοθήκη.
Επιστροφή στην Τρίπολη για διανυκτέρευση.

3η ημέρα


ΤΡΙΠΟΛΗ-ΜΟΝΗ ΜΑΛΕΒΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ-ΤΕΓΕΑ-ΤΡΙΠΟΛΗ

Ιερά Μονή Μαλεβής
Πρωϊνό και αναχώρηση για τη Μονή Μαλεβής στον Πάρνωνα. 
Η θαυμάσια αυτή μονή αφιερωμένη στην Παναγιά έχει αρχίσει να χτίζεται τον 7ο αιώνα μ.Χ.
Εκεί θα αισθανθούμε κατάνυξη αντικρίζοντας τη Μυροβλήτρια εικόνα της Παναγιάς, ζωγραφισμένη από τον ίδιο τον Ευαγγελιστή Λουκά.

Μετά από μία στάση για φαγητό, στον γραφικό πετρόχτιστο Άγιο Πέτρο Κυνουρίας,  θα επισκεφθούμε το πάρκο του Τεγεατικού Συνδέσμου.
Κοίμηση Θεοτόκου Τεγέας
Εκεί θα δούμε τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χτισμένο με ψήγματα από τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται τριγύρω, την Παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά και το Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας. 
Κοντά στην Τρίπολη, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών, με το Καθολικό του 16ου αιώνα και την υπέροχη θέα στον κάμπο. Επιστροφή στην Τρίπολη για διανυκτέρευση.

  

4η ημέρα


ΤΡΙΠΟΛΗ-ΑΘΗΝΑ

Πρωϊνό στο ξενοδοχείο και μέρα ελεύθερη για ψώνια και μια βόλτα στην Τρίπολη. Επιβίβαση στο λεωφορείο και επιστροφή στην Αθήνα.
 
View Αρκαδικά Μοναστήρια in a larger map


*από το: 
http://ell.destinotours.gr/ARKADIA-PELOPONNESOS/ARKADIKA-MONASTERIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου