* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ελπίδα, Αγάπη,Υγεία, Ειρήνη…ΔΥΝΑΜΗ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Καλημέρα σας ................................ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018* ........
Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος, σύμβουλος έκδοσης της εφημ. "Αρκαδικό Βήμα" * ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: arkadikovima@gmail.com *

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Απεβίωσε ο Πρωτοψάλτης και Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής Σπυρίδωνας Τσάκωνας.


                                                                                                                                               (  + π. Ιωάννου  Σουρλίγγα )

Απεβίωσε  την  Τετάρτη 13η  Ιουνίου 2012 στην Αθήνα, ο Ιεροψάλτης και Καθηγητής της  Βυζαντινής Μουσικής,  μακαριστός Σπυρίδωνας Τσάκωνας.
 Η  εξόδιος Ακολουθία  του εκλιπόντος, τελέσθηκε την Πέμπτη 14ηΙουνίου 2012, στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων του δήμου Αγίων Αναργύρων Αττικής, στην Ενορία την οποία μεγάλωσε και έζησε, διακονώντας τον  σεβαστό Πατέρα του Ιερέα π. Χαράλαμπο,  ο οποίος ήταν Εφημέριος της Ενορίας ταύτης.
Ο μακαριστός  Σπύρος Τσάκωνας άφησε τούτον τον μάταιο κόσμο, σε ηλικία μόλις 52 ετών.
Διακόνησε συν τοις άλλοις, από της Θέσεως του Πρωτοψάλτη,  επί τριετίαν  και την Ενορία του  Μητροπολιτικού Ιερού Ναού  Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, Ενορία την οποία είχε διακονήσει επάξια ο Δάσκαλός του, ΠρωτοψάλτηςΚωνσταντίνος Τασσόπουλος.
Την εξόδιο Ακολουθία  τέλεσε  ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαραθώνος κ.κ. ΜΕΛΙΤΩΝΑΣ, συμμετείχαν  επίσης πλήθος Ιερομονάχων, Ιερέων, Διακόνων και συναδέλφων Ιεροψαλτών και καθηγητών, αποδίδοντας έτσι φόρο τιμής και αναγνώριση  για την πολυχρόνιο προσφορά του στην Αγίαν μας  Εκκλησία.
Εκατοντάδες χριστιανών και φίλων, συμμετείχαν συμπροσευχόμενοι κατά την ώρα της Ακολουθίας, τόσο εντός του Ιερού Ναού όσο και στον προαύλιο χώρο της Ενορίας των Αγίων Αναργύρων.
Στην προσωπικότητα και την προσφορά  του εκλιπόντος,  αναφέρθηκαν  ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαραθώνος κ.κ. ΜΕΛΙΤΩΝΑΣ, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π Χρυσόστομος εκ μέρους της Ενορίας των Αγίων Αναργύρων,  συνάδελφοι Ιεροψάλτες, οι οποίοι   γνώριζαν τον μακαριστό  καλά όλα αυτά τα χρόνια της Εκκλησιαστικής του πορείας και  διακονίας.
Η ταφή του εκλιπόντος έγινε στο Δημοτικό Κοιμητήριο των Αγίων Αναργύρων.   
Εκ μέρους   του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, συμμετείχαν  στην εξόδιο Ακολουθία,  ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικό Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου  π. Ιωάννης,  ο συνεφημέριος π. Σωτήριος, συνεργάτες του Ναού, καθώς και αρκετοί Τριπολίτες.  
Ας είναι ελαφρό το χώμα που  τον σκεπάζει  και ας  οικονομήσει  ο Κύριος την εξ ουρανού παρηγορίαν στους οικείους του.
Αιωνία αυτού η Μνήμη.







ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΤΣΑΚΩΝΑ
( ΘΕΟΛΟΓΟΥ Μ. ΕΡΣΩΤΕΛΟΥΣ )

"Τον αγώνα τον καλόν ηγώνισμαι. Τον δρόμον τετέλεκα. Την πίστη τετήρηκα. Λοιπόν μοι, απόκειται ο της δικαιοσύνης στέφανος".    
Θεοφιλέστατε
Με τα λόγια αυτά του Αποστόλου Παύλου, με θλίψη μεγάλη και πόνο ψυχής, οδηγούμε σήμερα προ της σεπτής σου σωρού, αγαπημένε μου φίλε και συνάδελφε Σπύρο, για να σου απευθύνω εκ μέρους των μελών του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών ¨Ρωμανός ο Μελωδός & Ιωάννης ο Δαμασκηνός» αλλά και εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, τον ύστατο χαιρετισμό για το μεγάλο και αιώνιό σου ταξίδι.  
303413_240643556047421_2033515060_n.jpgΜας διακατέχει όλους ασυγκράτητη θλίψη, ιδίως για την βεβιασμένη απρόσμενη και αναπάντεχη, φυγή σου. Το πικρό νέο πόνεσε τις καρδιές όλων μας. Τα στόματα μια μόνο φράση ψιθύρισαν. Γιατί;  Γιατί Θεέ μου τον Σπύρο;  Ήτανε τόσο καλός,,, τόσο νέος,,,                                                                                     Γιατί τον καλλιφωνότατο και γλυκύτατο σου ψάλτη; Τι απάντηση όμως να πάρει κανείς; Εκείνος μόνο ξέρει το γιατί.  Ίσως γιατί σε αγάπησε πιο πολύ, από όλους εμάς, ίσως γιατί να θέλει να σου αναθέσει καλύτερη ιεροψαλτική διακονία στον ουρανό.
Σήμερα η Ιεροψαλτική Οικογένεια αισθάνεται πιο μικρή διότι στερείται ένα άξιο μέλος της. Θλίβεται και πενθεί διότι χάνει ένα καλλιφωνότατο  συνεργάτη ένα πιστό και αγαπημένο φίλο. που εξόλης καρδίας, τίμησε την υψηλή θέση της διακονίας του ιερού αναλογίου, που του εμπιστεύθηκε η Εκκλησία.
Ο Σπύρος Τσάκωνας γόνος ιερατικής οικογένειας υιός του πατρός Χαραλάμπους, γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1960. Από πολύ μικρή ηλικία όπως ήτανε φυσικό γαλουχήθηκε με τα νάματα της Χριστιανοσύνης και της ψαλτικής τέχνης κοντά στον Ιερέα πατέρα του, άνθρωπο ευσεβή και προσηλωμένο στις ορθόδοξες λατρευτικές μας παραδόσεις. Από ηλικίας 11 ετών άρχισε τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής με καθηγητή τον πρωτοψάλτη τότε, του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως Κωνσταντίνο Τασσόπουλο, στη σχολή που είχε ιδρύσει στη γενέτειρα του Σπάρτη. Συνέχισε τις σπουδές του με τον πρωτοψάλτη Γ. Σκουλή.
Το 1976 μετέβει στην Αθήνα και φοίτησε στο Ελληνικό Ωδείο με δασκάλους τον καθηγητή και πρωτοψάλτη Γεώργιο Χατζηθεοδώρου και στη συνέχεια με το καθηγητή και πρωτοψάλτη Ιωάννη Πλούμη απόπου έλαβε το πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής. Παράλληλα μέχρι το 1979 διετέλεσε  δομέστικος του Κωνσταντινοπολίτη πρωτοψάλτη και άρχοντος Δομέστικου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Δημοσθένη Παικόπουλου . Στη συνέχεια φοίτησε στο Εθνικό Ωδείο όπου έλαβε δίπλωμα βυζαντινής μουσικής με καθηγητή το Χρήστο Χατζηνικολάου. Δραστήριος και ένθερμος υποστηρικτής των ιεροψαλτικών θεμάτων ενεργοποιήθηκε και στο συνδικαλιστικό τομέα. Επί 9 χρόνια υπήρξε μέλλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών και επί τρία χρόνια μέλλος του Δ.Σ. της ΟΜ.Σ.Ι.Ε. Από το 1979 ήταν εν ενεργεία ψάλτης και έψαλλε σε πολλούς ιερούς ναούς ως Λαμπαδάριος και ως Πρωτοψάλτης όπως στον Ι.Ν. Ανάληψης Νέου Κόσμου, Άγιο Θωμά Αμπελοκήπων, Άγιο Δημήτριο Πειραιώς, Μητροπολιτικό Ναό Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Αγία Άννα Χαλανδρίου, Μητροπολιτικό Ι. Ν.Αγ. Βασιλείου Τριπόλεως και τελευταία στον Άγιο Παντελεήμονα και στο κοιμητήριο του Δήμου Περιστερίου. Παντού έψαλλε με ευσυνειδησία, ιεροπρέπεια και κοσμιότητα υποδειγματική.
Ζηλωτής της πατρώας μουσικής, ύμνησε αδιάκοπα τον τριαδικό Θεό και τους Αγίους του με περισσό ενθουσιασμό μέχρι της «εσχάτης του αναπνοής», υπακούοντας στον ψαλμικό λόγο : «Άσω τω Κυρίω εν τη ζωή μου, ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω».
Με θλίψη μεγάλη και πόνο ψυχής, οι απαρηγόρητοι γονείς σου τα αγαπημένα σου αδέλφια ο Γιώργος, ο Νεκτάριος και η πρεσβυτέρα Μαρία, οι συγγενείς σου, τα ανίψια σου, οι φίλοι σου, και όλοι εμείς οι συνάδελφοι σου Ιεροψάλτες, συναχθήκαμε εδώ αγαπημένε μας Σπύρο, για να σε αποχαιρετήσουμε  για το μεγάλο και αιώνιο σου ταξίδι.
Ήρεμος όπως ήσουν πάντοτε, ήσυχος, αθόρυβος, χωρίς να κουράσεις κανένα από τους δικούς σου, βαδίζεις γαλήνια την επάνοδο προς τον Δημιουργό. Σίγουρα χορός αγγέλων σε συνοδεύει στο ταξίδι σου αυτό, στα ουράνια ύψη, στην αληθινή ζωή. 
Παρακαλούμε τον πανάγαθο Θεό να σε έχει πάντα στην αγκαλιά του και να παρηγορήσει τους βαρυπενθούντες γονείς σου τα αδέλφια σου και όλη την οικογένειά σου.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Αττικής γης που σε λίγο θα σε σκεπάσει.
Αντίο φίλε.    Αιωνία σου η μνήμη.
                                                                                                                           
ΘΕΟΛΟΓΟΣ Μ. ΕΡΣΩΤΕΛΟΣ

ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ

ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ Ι. Ν. ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ
«ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ & ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ»
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.)
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΝΕΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
IMG02983-20120614-1631.jpg
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου