* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ελπίδα, Αγάπη,Υγεία, Ειρήνη…ΔΥΝΑΜΗ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Καλημέρα σας ................................ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018* ........
Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος, σύμβουλος έκδοσης της εφημ. "Αρκαδικό Βήμα" * ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: arkadikovima@gmail.com *

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

''Το Παλιομονάστηρο'' και η ένδοξη ιστορία του

<<Το Παλιομονάστηρο>>
Σύμφωνα με μία παράδοση, μετά από όραμα του φωτισμένου Βαλτεσινιώτη Μοναχού ('Αγιον Όρος) Καλλίνικου, επανακτίστηκε το «Παλιομονάστηρο» του Βαλτεσινίκου μέσα σ' έναν άγριο, απροσπέλαστο βράχο. Πότε χτίστηκε αρχικά είναι άγνωστο. Πιθανολογείται ότι τον 9ο αιώνα λειτούργησε ως ησυχαστήριο ή ερημητήριο, ενώ τον 17ο αιώνα έγινε η ίδρυση της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου και της Ανάληψης του Χριστού. Σύμφωνα με γνωμοδότηση των αρμοδίων, φέρουν τοιχογραφίες από τους βυζαντινούς χρόνους και από την εποχή της Τουρκοκρατίας αντίστοιχα. Σήμερα σώζεται μικρό μέρος των κτισμάτων. Βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα μετά το χωριό και προς την βόρεια πλευρά του. Όπως ο 'Αγιος-Νικόλαος είχε προαναγγείλει στον Μοναχό, έτσι και έγινε:

Αποδείχθηκε Αγιόχτιστο, αλλά και Θεοφρούρητο, στην μανία του Μπραΐμη, με την γενναία και νικηφόρο αντίσταση των αγωνιστών και των εγκλωβισμένων κατοίκων, τον Αύγουστο του 1826. Υπήρξε «Κιβωτός», που διέσωσε τα γυναικόπαιδα του χωριού, της γύρω περιοχής και της Βυτίνας. Συνολικά, δύο χιλιάδες άτομα βρήκαν καταφύγιο μέσα και έξω από την Μονή. Λέγεται ότι εδώ κατέφυγαν μέλη από οικογένειες των προεστών: Δεληγιανναίων από Λαγκάδια, Σπηλιωτοπουλαίων από Δημητσάνα. Στο εσωτερικό του, σε δύο φυσικές σπηλιές, διαμορφώθηκαν  δύο εκκλησάκια: Το ένα τιμά  τη  μνήμη του Αγίου-Νικολάου, το άλλο τιμά τη  μνήμη της Ανάληψης.
Το μαγευτικό και μυστηριακό περιβάλλον μέσα κι έξω από τον βράχo του Μοναστηριού αποζημιώνει κάθε επισκέπτη.
Η Ιερά Μονή είναι επίσημα χαρακτηρισμένη ως αρχαίο μνημείο με το ΦΕΚ 854, Τόμος Β, 6/12/1984, με Υπουργική απόφαση. Η δε Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει κυρωθεί από το ίδιο ΦΕΚ ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Όλα γύρω απτά, επαληθεύουν όχι μόνο την Ιστορία, αλλά και τον ποιητή Ι. Πολέμη:

«Μη φοβηθείς αυτόν που στήριξε
στην πίστη επάνω την ελπίδα
τον είδα στη ζωή να μάχεται
μα πάντα ΑΝΙΚΗΤΟ τον είδα».

Υ.Γ.1: Γίνεται προσπάθεια για την διάσωση του ιστορικού Μνημείου και της αγιογράφησης που έχει απομείνει σε αυτό και στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Της Θεοτόκου. Κάνουμε έκκληση στους αρμόδιους φορείς, να υποστηρίξουν έμπρακτα αυτήν την προσπάθεια.
Υ.Γ.2: Με τον εορτασμό της επετείου της μάχης στο Παλαιομονάστηρο για πρώτη φορά, διαπιστώθηκε έντονη η προσδοκία όλων να θεσμοθετηθεί και επίσημα τακτή ετήσια ημερομηνία εορτασμού της ιστορικής επετείου. Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι φορείς θα δικαιώσουν αυτήν την εύλογη προσδοκία για την απόδοση τιμής στους πολιορκημένους ελευθερωτές και στην ιστορία.



5-3-05
Παναγούλια Κουτσούκου Αδαμαντία

____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου