* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ελπίδα, Αγάπη,Υγεία, Ειρήνη…ΔΥΝΑΜΗ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Καλημέρα σας ................................ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018* ........
Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος, σύμβουλος έκδοσης της εφημ. "Αρκαδικό Βήμα" * ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: arkadikovima@gmail.com *

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Η γνωστή και η «άγνωστη»... Πεντηκοστή!

  ΣΚΕΨΕΙΣ // ΑΠΟΨΕΙΣ  
  Του Τάκη  Καραθανάση


Η Πεντηκοστή είναι η Μητρόπολη των εορτών!
Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Η ημέρα της Πεντηκοστής, από πνευματικής άποψης, ήταν σ’ εμένα άγνωστη για 50 περίπου χρόνια. Ήταν όμως πολύ γνωστή για το πανηγύρι που γινόταν στο Βασιλικό Κορινθίας (χωριό της μητέρας μου...). 
Ο Θεός είχε θεσπίσει για τον λαό Ισραήλ 7 ετήσιες γιορτές. Η 4η ήταν η γιορτή της Πεντηκοστής (ή Θερισμού ή των Εβδομάδων ή των Απαρχών). Ήταν μια έκφραση ευχαριστίας προς τον Θεό για τον θερισμό των γεννημάτων, αλλά και μια ανάμνηση της παραλαβής του Νόμου από τον Μωυσή στο όρος Σινά (50 ημέρες μετά από την Έξοδο από την Αίγυπτο). Αυτά έχουν σχέση μ’ εμάς σήμερα, γιατί στη Χριστιανική Πεντηκοστή έγινε ο «πρώτος θερισμός ψυχών» και η ίδρυση της εκκλησίας. 
Την 50στή ημέρα –μετά την Ανάσταση- πολλοί ευσεβείς απ’ όλο τον τότε γνωστό κόσμο (όπως και Κρήτες) πήγαν στη γιορτή στην Ιερουσαλήμ.
Από τους 500 και πλέον που είχαν δει τον αναστημένο Κύριο, μόνο 120 άτομα προσευχόντουσαν στο Ανώγειο... Και τότε, «ήλθε ένας βίαιος άνεμος και πύρινες γλώσσες κάθισαν στα κεφάλια τους, και γέμισαν όλοι από Πνεύμα Άγιο και άρχισαν να μιλάνε ξένες γλώσσες...» (Πράξεις κεφ.2). Οι άνθρωποι νόμιζαν ότι ήσαν μεθυσμένοι, αλλά, ο μέχρι τότε δειλός Πέτρος, που τον είχε αρνηθεί, τους εξήγησε: «Αυτό που βλέπεται είναι η εκπλήρωση της προφητείας του Ιωήλ ότι ο Θεός θα εξέχεε το Πνεύμα Του επάνω σε κάθε σάρκα... και όποιος επικαλεστεί το Όνομα του Κυρίου θα σωθεί... Αυτόν τον Ιησούν Τον σταυρώσατε, αλλά ο Θεός Τον ανέστησε από τους νεκρούς .Ο Ιησούς έλαβε από τον Πατέρα την υπόσχεση για το Άγιο Πνεύμα και εξέχεε, σύμφωνα με την υπόσχεσή Του, αυτό που τώρα εσείς βλέπετε και ακούτε...». Τότε η καρδιά όσων άκουγαν ήλθε σε κατάνυξη και ρώτησαν «τι πρέπει να κάνουμε, άνδρες αδελφοί;». Και ο Πέτρος είπε: «Μετανοήστε, και κάθε ένας από σας ας βαπτιστεί στο όνομα του Ιησού Χριστού για τη συγχώρηση των αμαρτιών σας και θα λάβετε τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος. Γιατί για σας είναι η υπόσχεση και για τα παιδιά σας και για όλους όσους θα προσκαλέσει ο Κύριος ο Θεός μας». Εκείνοι με χαρά δέχθηκαν τον λόγο του, βαπτίστηκαν και προστέθηκαν εκείνη την ημέρα περίπου 3000 ψυχές.
Όλοι αυτοί έμεναν στη διδασκαλία των Αποστόλων, στη μεταξύ τους επικοινωνία, στην τέλεση της θείας ευχαριστίας και στις προσευχές, είχαν εκτίμηση απ’ όλο τον λαό και ο Κύριος πρόσθετε κάθε μέρα επί το αυτό, όσους σώζονταν».
Σήμερα η Πεντηκοστή είναι μια γιορτή με επίκεντρο την αργία, για ξεκούραση ή για εκδρομή κλπ., χωρίς σχεδόν καμιά πνευματική σημασία. Όμως, η Πεντηκοστή δεν είναι απλά μια ιστορική Εβραϊκή Εορτή που έγινε και Χριστιανική μετά τον Ιησού, αλλά είναι ένας ουράνιος καιρός απελευθέρωσης δύναμης και έκχυσης Θείας Φωτιάς εξ ύψους.
Πρώτον. Μας φανερώνει τα σχέδια του Θεού, που καλό είναι να τα γνωρίζουμε:
α. Ο Ιησούς Χριστός επέστρεψε στον ουρανό (Ανάληψη).
β. Ήλθε το Άγιο Πνεύμα στους πιστούς (Πεντηκοστή).
γ. Οι συνειδητοί πιστοί-μαθητές Του, που αποτελούν την εκκλησία Του, βγαίνουν στον κόσμο για να μεταφέρουν το Ευαγγέλιο (την Καλή Αγγελία): «Ο Χριστός σταυρώθηκε για τις αμαρτίες μας και αναστήθηκε για τη δικαίωσή μας και όποιος επικαλεστεί το Όνομά Του (Ιησούς = Σωτήρας) θα σωθεί. (Ιεραποστολή).
δ. Ο Ιησούς Χριστός θα ξανάλθει στη γη (Δεύτερη Παρουσία Του).

Δεύτερον. Η Πεντηκοστή δεν είναι απλά ένα γεγονός, είναι η συνέχεια της διακονίας του Ιησού Χριστού επάνω στη γη, όπως μας υποσχέθηκε: «δεν θα σας αφήσω ορφανούς, θα σας στείλω άλλον Παράκλητο για να μείνει μαζί σας αιώνια, το Πνεύμα της αληθείας, το οποίο ο κόσμος δεν μπορεί να το λάβει, γιατί δεν το βλέπει ούτε το ξέρει..., και όταν έλθει Εκείνος θα ελέγξει τον κόσμο για την αμαρτία και για τη δικαιοσύνη και για την κρίση. Για την αμαρτία μεν, επειδή δεν πιστεύουν σ’ Εμένα...» (Ιωάννης κεφ.14:16-18 & 16:8).
Είναι αξιόλογο ότι ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος διδάσκει, ότι είναι ανάγκη ο ενηλικιωμένος χριστιανός να λάβει νέα σφραγίδα του Πνεύματος..., να μην επαναπαύεται στο βάπτισμα για το οποίο άλλωστε δεν είχε συνείδηση: «Ζητήσωμεν τοιγαρούν τον Χριστόν, ον δια του θείου βαπτίσματος ενδυθέντες, δια των πονηρών εξεδύθημεν πράξεων, επειδή αναισθήτως αγιασθέντες, έτι νήπιο όντες και ταις φρεσί εμολύναμεν εν νεότητι, ίνα μη λέγω ότι καθ’ εκάστην τη των εντολών παραβάσει μολύνομεν τας ψυχάς ημών και τα σώματα». Και προσευχόταν: «Έλα φως αληθινό... έλα κρυμμένο μυστήριο... έλα αληθινή προσδοκία όσων πρόκειται να σωθούν... Κύριε Ιησού Χριστέ...Κύριε του ελέους Εσύ είσαι ο Θεός όλων, ο Σωτήρας μας, κυβέρνησε τη ζωή μου...». Και τονίζει: «πώς θα καταλάβουν αυτά τα μυστήρια όσοι δεν γνώρισαν ποτέ μέσα τους να γίνεται η από Αυτό ανακαίνιση..., η ανάπλαση και η αναγέννηση; Πώς εκείνοι που δεν βαπτίστηκαν ακόμα στο Άγιο Πνεύμα μπορούν να γνωρίσουν την αλλαγή των βαπτισμένων σε Αυτό;» (Κατηχητικός Λόγος ΚΔ’ 5).
Η Πεντηκοστή είναι αιώνιος θεσμός! Το Άγιο Πνεύμα ήλθε τότε αλλά για να μείνει επάνω στη γη, για να δημιουργήσει ένα δικό Του λαό, την εκκλησία του Ιησού Χριστού, και να κατοικίσει μέσα στους πιστούς του Κυρίου. 
Είναι λοιπόν ευκαιρία αυτό να το ζητήσουμε λέγοντας συνειδητά την προσευχή: «Βασιλεύ Ουράνιε Παράκλητε, το Πνεύμα της αληθείας, ο Πανταχού παρών και τα πάντα πληρών..., ελθέ και σκήνωσον εν ημίν (κατοίκησε μέσα μας)...». Τότε και μόνο τότε, θα γνωρίσουμε το τι σημαίνει Πεντηκοστή...!

Τάκης Καραθανάσης
Απόστρ. Αξιωμ. Αεροπορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου