* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ελπίδα, Αγάπη,Υγεία, Ειρήνη…ΔΥΝΑΜΗ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Καλημέρα σας ................................ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018* ........
Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος, σύμβουλος έκδοσης της εφημ. "Αρκαδικό Βήμα" * ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: arkadikovima@gmail.com *

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΚΟΥΡΑ ΝΕΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΡΤΟΚΩΣΤΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Την Κυριακή το απόγευμα 3 Απριλίου 2010, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  ετέλεσε τον Κατανυκτικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αρτοκωστά Κυνουρίας και προέβη στην κουρά του δοκίμου Μοναχού της Ιεράς Μονής  Παναγιώτου   τον οποίο μετονόμασε σε Μοναχό Παΐσιο.
Πλήθος  Κληρικών, Μοναχών και  ευλαβών προσκυνητών οι οποίοι έφτασαν με κάθε τρόπο στην Ιερά Μονή από νωρίς,  ακόμα και με λεωφορεία από την Αθήνα, συμμετείχαν  με κατάνυξη  και προσευχήθηκαν στη Παναγία να στερεώσει την Αδελφότητα της Μονής
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο νόημα της Ευαγγελικής περικοπής που μας προετοιμάζει για το κοσμοσωτήριο γεγονός της Θείας Ενανθρωπήσεως και στη συνέχεια απευθυνόμενος προς το νέο Μοναχό  Παΐσιο   μεταξύ άλλων του είπε: «Είσαι,  ένας από εκείνους στους οποίους ο Θεός έχει δώσει αυτή τη δωρεά, έχει δώσει αυτή την κλήση, την κλήση για τη Μοναχική και Αγγελική πολιτεία, και γι αυτό θα πρέπει να αι­σθά­­νε­σαι και συ και οι οικείοι σου ευτυχείς και χαρούμενοι, επειδή ο Θεός σε αξίωσε μιας τέτοιας μεγάλης τιμής, και μάλιστα σε μία εποχή, κατά την οποία έχει συρρικνωθεί η αγάπη των συνανθρώπων μας για τον Θεό».
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο στο ότι κάποιοι πιστεύουν ότι οι Μοναχοί και οι Μοναχές  είναι εκείνοι πού έφυγαν από τον κόσμο ένεκα δειλίας ή ραθυμίας, επισημαίνοντας και διευκρινίζοντας προς πάντας ότι οι Μοναχοί δεν είναι δειλοί. Το να απαρνηθεί κάποιος τον εαυτό του και κάθε κοσμική ανάπαυση, ιδιαιτέρως μάλιστα στην σημερινή εποχή, απαιτεί ηρωισμό και θυσίες. Μοναδικός γνώμονας των Μοναχών είναι η σωτηρία της ψυχής τους  αλλά και η αδιάλειπτος προσευχή για  την σωτηρία του κόσμου που έχει πολλά προβλήματα  στην καθημερινότητά του.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας επεσήμανε στους παρευρισκομένους προσκυνητές της Ιεράς Μονής Αρτοκωστάς τον αγώνα που κάνει για τα Ιστορικά Μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, με πρώτιστο μέλημα το θέμα της επανδρώσεώς τους από Μοναχούς και Μοναχές, της αναδείξεως τους και της συντηρήσεως τους. Ευχαρίστησε και επαίνεσε τον π. Σεραφείμ Στεργίου, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια μαζί με τους  δοκίμους Μοναχούς στο να ανασυγκροτήσει και αναδείξει την Ιερά Μονή Αρτοκωστά, υπενθυμίζοντας ότι σε αυτή τη Μονή έχουν διακονήσει Μοναχοί και Μοναχές με μεγάλο πνευματικό ανάστημα, με τελευταίες την μακαριστή Ηγουμένη Μακρίνα και την Μοναχή Μακαρία οι οποίες μαρτύρησαν για την πίστη τους εντός της Ιεράς Μονής βρίσκοντας τραγικό θάνατο από τα χέρια αδίστακτων ληστών.
Η Ιερά Μονή Αρτοκωστάς
Ιστορικό και γραφικότατο μοναστήρι, το αρχαιότερο μοναστικό κέντρο της Τσακωνιάς. Βρίσκεται στον Πάρνωνα, πάνω σε παρακαμπτήριο  δρόμο του οδικού άξονα  Αγίου Ανδρέα - Πραστού. Είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Το πρώτο όνομα της Μονής ήτο Παναγία η Εορτακουστή, όμως από τους συνεχείς κατακτητάς εκ΄ παραφθοράς ονομάστη Αρτοκωστά   τον δέκατο έκτον αιώνα ( 16ο αιώνα ). Περιβάλλεται από συνεχόμενα κτίσματα με χαγιάτια και πυργίσκους. Στο κέντρο βρίσκεται το καθολικό, που είναι σταυροειδής ναός με τρούλο.
            Κοντά στο μοναστήρι υπάρχουν τα ερείπια της Μονής Κάτω Παναγίας του 12ου αιώνα. Εδώ βρισκόταν η εικόνα της Παναγίας Εορτακουστής που είναι αφιέρωμα των Παλαιολόγων.  Η εικόνα, που έχει αφιερώσεις του αυτοκράτορα Ιωάννη Η' Παλαιολόγου και του Ιωάννη Κατακουζηνού, είναι σήμερα στην Ιταλία. Τα ερείπια της παλιάς μονής διακρίνονται από το δρόμο,  λίγο πριν από τη Μονή.
              Η Μονή πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ το 1826.   Το καθολικό ξανακτίστηκε το 1865. Σήμερα λειτουργεί σαν ανδρώα  Μονή.
            Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας

1 σχόλιο:

  1. Στην Ιερά Μονή Αρτοκωστάς όπου ο πατέρας Σραφείμ Στεργίου, ως Ηγούμενος, προσφέρει μέγα πνευματικό έργο και προσπαθεί με τα λίγα μέσα που διαθέτει να την αναμορφώσει, έχω προτείνει να δημιουργηθεί ένας χώρος για Λαογραφικό Μουσείο.
    Μπορεί ο κάθε ευσεβής προσκυνητής να κάνει προσφορά διαφόρων αντικειμένων που θα πλουτίσουν την ήδη υπάρχουσα συλλογή και με τον τρόπο αυτό οι επισκέπτες της Μονής, κυρίως οι νέοι, θα έχουν την δυνατότητα να βλέπουν το παρελθόν στο σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή